سخن نخست شماره 18

«باسمه تعالی»

به نام آنکه جان را فکرت آموخت                                           چراغ دل به نور جان برافروخت

از هر چه بگذریم سخن دوست خوش‌تر است، لذا در ابتدا، کلام را با سخنان زیبای چند ماه اخیر رهبر انقلاب در مورد پیشرفت‌های دانشگاه آغاز می‌کنیم:

پیشرفت‌های دانشگاهی به معنای واقعی کلمه چشم‌گیر است؛ این را نبایستی مورد غفلت قرار داد. اینکه من تأکید می‌کنم روی این قضیه، به خاطر جریانی است که راه افتاده، نه فقط در ایران [بلکه] در دنیا، برای کوچک کردن، سبک کردن‌ و بی‌ارزش نشان دادن حرکت عظیم علمی کشور. خب، تمجید به حق از دانشگاه و احساس سرافرازی به خاطر دانشگاه به معنای این نیست که ما به این حد از پیشرفت قانعیم، و به معنای این هم نیست که در دانشگاه کنونیِ ما عیب و نقص و مشکلی وجود ندارد؛ نه، ما تمجید می‌کنیم، ستایش می‌کنیم، به این دانشگاه افتخار هم می‌کنیم اما در عین حال اصرار می‌کنیم بر اینکه این حد از پیشرفت، به هیچ وجه ایران و ملت ایران و جامعه ایرانی را در جایگاه شایسته علمیِ خودش در دنیا نمی‌نشاند؛

ما هم بر این باوریم که در دو دهه گذشته حوزه مهندسی معدن ایران نیز در زمینه‌های مختلف به خصوص انتشار نشریات علمی توسعه کمی و کیفی داشته است. به طور مثال نشریه مهندسی معدن، مکانیک سنگ ایران، مهندسی منابع معدنی، پژوهش‌های ژئوفیزیک کاربردی، ژئومکانیک نفت، مهندسی تونل و فضاهای زیرزمینی و JME، اما معتقدیم جای کار و کیفی‌سازی بیشتر وجود دارد و تا رسیدن به مطلوب فاصله است. لذا از اساتید و دانشجویان تحصیلات تکمیلی مهندسی معدن و علوم وابسته دعوت می‌کنیم به کمک ما مدیران و دبیران نشریات علمی کشور بشتابند تا علاوه بر تثبیت جایگاه فعلی، جایگاه‌های بین المللی خود را نیز به دست آوریم.

عوامل این نشریه علی‌رغم توجه ویژه به کارهای علمی بنیادی، علاقمند به انتشار فعالیت‌های پژوهشی اساتید دانشگاه‌ها و پژوهشکده‌های دارای طرح‌های پژوهشی کاربردی است و معتقدند کارهای نو و اثر گذار در پژوهش‌های بین رشته‌ای نهفته است.

وقایع علمی سال 1398 بیشتر در بهمن ماه اتفاق خواهد افتاد. کنفرانس مهندسی معدن ایران 30 بهمن الی 1 اسفند ماه در دانشگاه بیرجند و هفتمین کنفرانس مکانیک سنگ ایران ۲۹ و ۳۰ بهمن ماه در دانشگاه تهران برگزار می‌شود که در نگاه اول متوجه همپوشانی این دو واقعه مهم مهندسی معدن می‌شویم. با سابقه‌ای که از برگزاری این دو کنفرانس در سال‌های گذشته داریم، این همپوشانی می‌تواند تعداد شرکت کنندگان را نصف کرده و باعث خسارت شود که از دست اندرکاران درخواست حل مسئله را داریم و از اساتید و دانشجویان درخواست می‌کنیم به این فراخوان‌ها پاسخ مثبت داده و شرایط علمی و پژوهشی این همایش‌ها را فراهم آورند.

در اینجا لازم می دانیم از نویسندگان، اعضای هیأت تحریریه، داوران و دیگر دست اندرکاران نشریه روش های تحلیلی و عددی در مهندسی معدن که در تداوم، انتشار و ارتقای سطح علمی فصلنامه، نقش اساسی داشته اند تشکر ویژه به عمل آوریم و از همه ایشان استدعا نماییم ما را در برطرف کردن نقایص و کمبودهای نشریه یاری نمایند.